Wat is het verschil tussen een pedicure en een medische pedicure?

Een medische pedicure heeft een heel wat ruimere opleiding genoten dan een pedicure. De medische pedicure kan en mag tal van complexere voetproblemen oplossen, heeft een ruimere kennis, weet wanneer er moet worden doorverwezen en naar welke specialist   (podoloog, orthopedist, huisarts,..). Bovendien kan u bij een medische pedicure een terugbetaling van uw ziekenfonds verkrijgen. Voor info hieromtrent, gelieve uw ziekenfonds te raadplegen.

Wanneer ga je naar een medische pedicure?

Met eeltproblemen ( dik eelt, likdoorns, eksterogen in de volksmond), nagelproblemen ( ingroeiende nagels, schimmelnagels,eelt onder de nagels, afgescheurde nagel,..) ,huidproblemen ( kloven, schimmels,droge huid,wratjes) en andere voetproblemen ( hamertenen,overrijdende tenen,..) kunt u terecht bij de medische pedicure.

Kan het kwaad om lang met voetklachten rond te lopen?

Gezonde voeten zijn essentieel om zelfstandig en mobiel te blijven. Pijn is niet normaal en mag geen " gewoonte" worden.Als er niets aan de oorzaak gedaan wordt, verergeren de meeste voetproblemen. In het algemeen geldt: hoe langer je met ongemakken en pijn rondloopt, hoe meer tijd en behandelingen het kost om te herstellen.

Welke klachten kun je zelf behandelen en wanneer moet je professionele hulp zoeken?

Eelt: ontstaat als een natuurlijke reactie op overmatige druk en wrijving op de huid. Een klein beetje eelt kunt u zelf voorzichtig met een eeltvijl verwijderen. Verwijder niet teveel want u kan de huid snel beschadigen met kans op wondjes en infecties.Bij dikker eelt kan er door staan en lopen extra druk ontstaan waardoor het pijnlijk wordt. Bovendien kan er onder het eelt vocht ophopen, met gevaar voor infecties.

Likdoorns: de zogenaamde eksterogen in de volksmond. Dit is eelt die naar binnen groeit, meestal veroorzaakt door druk en wrijving. Er bestaan tal van soorten likdoorns, afhankelijk van de plaats kunnen ze tussen bloedvaatjes en zenuwen ingroeien. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is ook heel moeilijk te onderscheiden.                                                                                                                                              Bij de apotheek zijn er likdoornpleisters te verkrijgen, maar meestal lukt het niet om de onderliggende eeltpit te verwijderen en is de beschadiging van de omliggende huid groot, met nog grotere problemen zoals infecties tot gevolg.

Schimmelnagels: beginnende schimmelnagels zijn onder controle te houden met een zelfzorgmiddel van de apotheek. Bij verder gevorderde schimmelnagel is behandeling bij een medische pedicure wenselijk. Schimmelnagels ( net als voetschimmels) zijn heel besmettelijk, je kan ze makkelijk overdragen aan huisgenoten, sportclubs... via bad en douche. Onbehandelde schimmelnagel kan tot verlies van de nagel leiden met geringe kans tot het teruggroeien van een nieuwe nagel.

Wat kan u zelf doen om voetklachten te voorkomen?

  • draag passende schoenen met voldoende ruimte voor uw tenen
  • draag geen te hoge hakken en wissel af met plattere schoenen
  • knip teennagels recht en niet te kort af: dit voorkomt ingroei
  • droog uw voeten altijd goed af, vooral tussen de tenen
  • smeer uw voeten heel regelmatig in met een voetencrème ter voorkoming van droge huid, kloven en eelt
  • beperk een voetbad tot 10 minuten. Blijft u langer in het water, dan verweekt de huid, waardoor deze extra kwetsbaar wordt voor wondjes en infecties
  • op blote voeten lopen is geen probleem zolang u geen klachten hebt. Bij standproblemen is het aan te raden om een stevige schoen te dragen.
  • veelvuldig gebruik van slippers kan tot klachten leiden omdat de spieren in uw voet extra hard moeten werken om de slippers op hun plaats te houden. Te kleine slippers veroorzaken eelt onder de hielen.